Egy vidéki fürkész kalandozásai bezzegnémetországban

FelnémetiGerzson

FelnémetiGerzson

Európai Szuperliga?

2021. április 19. - FelnémetiGerzson

12 nagy fociklub bejelentette, hogy létrehozzák az Európai Szuperligát. Az UEFA (európai foci szövetség), FIFA (nemzetközi foci szövetség) és egy csomó másik FA ellene van. Most akkor hogy is van ez?

A 12 klub értéke a Forbes szerint összesen 27 milliárd dollár.

27. Milliárd. Dollárok.

Sok. Csak viszonyításképpen: a tavalyi magyar GDP, vagyis a Magyarországon megtermelt összes termék értéke 154 milliárd dollár volt, alig 5,7-szerese ezen fociklubok értékének. Szóval nem azt mondom, hogy ezek a klubok kilóra meg tudnák venni Magyarországot, de a Duna-Tisza közét mellényzsebből. Főleg, hogy ha még a várt további három klub (hadd tippeljek: Bayern, PSG, Dortmund) is csatlakozik hozzájuk a maguk 5 milliárd dolláros értékével. Vagyis elég komoly gazdasági súlyuk, tárgyalási pozíciójuk van.

Ezek a klubok többé-kevésbé gazdasági alapon működnek (tartozik-követel-nyereség-veszteség – és most hagyjuk a ködös spanyol viszonyokat), elég sikeresen.

Most nézzük a másik oldalt, a különböző FÁkat (FIFA, UEFA, etc.): ők szervezik a foci körüli dolgokat. Teszik mindezt annyira sikeresen, hogy a Magyarországon kívüli világ legkorruptabb szervezetei közé tartoznak: lásd oroszországi vébé, katari vébé. Sepp Blatter, a FIFA korábbi elnöke minimum 100 millió dollárt sinkófált el 17 éves FIFA-vezetése alatt, Michel Platini, az UEFA korábbi elnöke pedig szintén bizonyítottan több millió dollár csúszópénzt fogadott el. Ők azok, akik megszervezik a nemzetközi tornákat – bajnokok libája, európa bajnokság, ilyesmi –, beszedik a médiától a közvetítési díjakat, a nemzetközi tornákon a jegybevételeket, majd visszaosztják ezeket belátásuk szerint a nemzeti szövetségeknek és a klubcsapatoknak.

És mindazért, hogy ez a bevétel még nagyobb legyen, egyre több csapatot vonnak be a tornákba – többek közt ezért van ott Magyarország a foci EB-n, illetve a Fradika az UEFA kupa csoportkörében. Mi jár ezért a nagy csapatoknak? Kockázat. Mert ha a sokmillió eurót érő focistájuk megsérül a Libakergető SC elleni „rangadón” – mert a Libakergető SC focistái nyilván csípnek-rúgnak-harapnak azért, hogy megnehezítsék az esélyes csapat dolgát –, és emiatt Lionel Messi vagy Robert Lewandowski nem tud játszani hónapokon keresztül, a bajnoki jegybevételeik csökkennek, a csapat értéke csökken, stb. Hát megéri nekik? Nem. Ráadásul milyen meccseket néz az átlagos fociszurker inkább, a Fradi-Barcát, vagy a vele párhuzamosan játszott Real Madrid-Liverpoolt? Na ugye!

És itt jutott eszükbe (már jónéhány éve) a nagy kluboknak, hogy miért ne a nagyobb érdeklődést és bevételt generáló meccseket játsszák csak le? Ugyanannyi sérülési kockázat mellett sokkal nagyobb a bevétel. Ráadásul ezeket a korrupt FÁs mókusokat is el tudják zavarni a pénz közeléből.

Igazuk van? Persze, hogy igazuk.

A magyar fociszurkoló pedig mit fog tapasztalni? Egyrészt azt, hogy a magyar csapatok nem fognak ilyen körökben játszani. (Eddig is csak statisztáltak, de legalább reménykedni lehetett, hogy „Dombi Tibi lefutja Alabát, kapura gurít. Fölé…”.) Másrészt minden héten rangadók lesznek, amit tudunk nézni.

Nagyjából olyan lesz ez, mint Észak-Amerikában az NHL, NFL, NBA, satöbbi. Ott is nagy klubok vannak, ők diktálnak, és egész jól működik az üzleti modell. Egyet tettek csak a 12 európai fociklub vezetői: feltették maguknak a kérdést, hogy ha a foci ennyire népszerű, miért ne lehetne ugyanazt a modellt itt is felépíteni, ami Amerikában működik? A távolságok nem nagyobbak, mint ott, sőt! A népesség, fizetőképes kereslet talán még nagyobb is. Ennyi! Szerintem ezt már a FIFA is látja és kezd semleges álláspontot felvenni, az UEFA pedig majd szervezheti a nemzetközi kvalifikációs tornákat az Európai Szuperliga felajánlott további 5 helyéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemetigerzson.blog.hu/api/trackback/id/tr6716506600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása