Egy vidéki fürkész kalandozásai bezzegnémetországban

FelnémetiGerzson

FelnémetiGerzson

Mi folyik Ukrajnában?

Kézfogás és taps

2023. február 13. - FelnémetiGerzson

Olvasom a hírekben, látom a videókon, hogy ki fogott kezet Zelenszkivel, ki tapsolta meg, ki ölelte meg, … Ehhez természetesen a médium pártállásától függő képgaléria is jár, no meg az ehhez kapcsolódó értelmezések.

De most miért is ilyen nagy sztár nyugaton Zelenszki? Mi is folyik Ukrajnában?

Ukrajnában egy honvédő háború folyik, az ukránok a saját országukat védik egy náluk négyszer népesebb, és katonailag – eredetileg – sokkal jobban felkészült ellenfél, Oroszország ellen.

Ha nem tévedek (lehet, hogy igen, de akkor biztos lesz, aki kijavít), Ukrajna egy Észtországhoz, Szlovéniához, Lettországhoz, stb. hasonlóan, a 90-es években létrejött nemzetállam. A területén nagyon régóta ukránok laknak – kivéve, ahol nem – és kihasználva a 90-es évek „nemzetállam-létrehozási hullámát”, ők is létrehozták a saját nemzetállamukat. Ugyanúgy joguk volt hozzá, mint a szlovákoknak, litvánoknak, kazahoknak, stb. Mindezeknek az országoknak a létezését, szuverenitását minden más ország elismerte – Ukrajnáét is.

Most pedig egy szomszédos, nagyobb ország úgy döntött, hogy nem tetszik neki az, amit a szomszédja, Ukrajna csinál, ezért majd ő rendet tesz.

Csakhogy Ukrajnában a választott kormány, élén Zelenszki, minden esély ellenére egy év után még mindig nem adta meg magát, hanem harcol, és eredményesen harcol. Biztos vagyok benne, hogy a háború elején az oroszok mindent megtettek Zelenszi és családja meggyilkolásáért – ha jól emlékszem, az amcsik még fel is ajánlották neki, hogy kimenekítik –, de a csávó ott maradt, és továbbra is irányítja a honvédő háborút vívó országát. Sőt, nemcsak irányítja, hanem

mindent megtesz – kér, rábeszél, elmagyaráz, hisztizik, követelőzik, az asztalt veri, … – azért, hogy az országa segítséget kapjon

a vele szimpatizálóktól. Kap is. Élelmet, pénzt, fegyvert, muníciót, mindent.

Szerintem mindaz, amit eddig a csávó elért, minimum megérdemel némi tiszteletet. Ezért tapsolták meg az EU kormányfői, amikor megérkezett. Ezért hájpolják ennyire. Ezért lett sztár. Még biztatják is, hogy „csak így tovább, melletted, mellettetek vagyunk!”.

De miért is vannak a nyugati kormányok (és Japán, Dél-Korea, Ausztrália, stb.) ennyire Ukrajna mellett, miért is vannak a liberális demokratikus berendezkedésű államok Zelenszki mellett?

Félreértések elkerülése végett: „a liberális demokráciában … az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. Ma már választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státuszra való tekintet nélkül.” Tehát nem Soros-Gyurcsány-Brüsszel-Migráncs. Hanem szabadság.

Vannak nem ilyen elven szerveződő államok. Oroszország, Törökország, Észak-Korea, Szíria, stb., és Magyarország (!!!). Igen, Magyarország! Orbán többször is elmondta elég világosan.

Ukrajna viszont liberális demokrácia. Vagy az szeretne lenni.

 

Oroszország a liberális demokrácián alapuló világrendet kérdőjelezi meg, és most már veszélyezteti, fegyverrel.

A történelem során többször voltak mindenféle társadalmi berendezkedések, és azokban vezető hatalmak. Ezeknek a társadalmi berendezkedéseket leváltó új „izmusok” mindig egy erős „trónkövetelő” színrelépésével kezdődtek, egy kurva nagy háborúval tetőztek, és a régi vezető hatalmak újakkal történő leváltásával végződtek.

Putyin szándéka szerint most is ilyesmi történik.

Oroszország trónkövetelőként lépett fel megkérdőjelezvén a liberális demokráciát,

mint uralkodó világrendet, és kihívva az USÁ-t, mint az ezt képviselő legerősebb hatalmat. Oroszország feszegeti a határokat, próbálgatja, meddig mehet el, és az USA, valamint a többi, liberális demokráciában hívő ország most meghúzta a vonalat, és azt mondta, eddig.

A haszon az Ukrajnai háborúban a nyugati hatalmaknak az, hogy egy általuk vívott esetleges háború költségeinek töredékéért (max. 15%-áért, nem számítva a „megspórolt” amerikai/NATO emberéleteket és nem szarrá bombázott európai infrastruktúrát), az ukránok áldozatai árán sikerül elég komolyan kivéreztetni az orosz hadsereget, és évtizedekig visszavetni Oroszországot abban, hogy ismét trónkövetelőként, kihívóként lépjen fel.

Ezért szeretik annyira Zelenszkit nyugaton.

Mert olcsón elvégzi a szükséges melót, és évtizedekre kiírja Oroszországot a lehetséges trónkövetelők táborából.

 

(Lesz más: Kína és India.)

És ezért nem szereti Orbán. Mert nemcsak Putyin és Erdogan, hanem Orbán sem akar liberális demokráciát. Mert ott mindenkinek a szava(zata) számít, és a tolvajokat lecsukják.

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemetigerzson.blog.hu/api/trackback/id/tr3418048232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása