Egy vidéki fürkész kalandozásai bezzegnémetországban

FelnémetiGerzson

FelnémetiGerzson

Gondolatok a csődbe ment egri vízilabdaklub kapcsán

2020. május 11. - FelnémetiGerzson

Szécsi Zoltán most, május idusán bejelentette, hogy felmondott az összes alkalmazottnak, ezek között még márciusban a játékosoknak is az egri vízilabdaklubnál, mert a Kft. fizetésképtelenné vált. Mindennek az oka pedig a várostól általában április közepén utalt, de most meg nem kapott támogatás volt.

Az egri polgármester reakciója egyrészt a meglepetés, mert április végén Szécsi Zoltán nem említette ezt a kockázatot (sem a tényt, hogy a dolgozóknak, játékosoknak az előző hónapban hess-pics volt), másrészt pedig az, hogy a város mindent megtesz azért, hogy a csőd ne legyen hatással a tömegsportra, illetve a Kft. csődjéért a Kft. vezetése felelős.

 

Több gondolatom is van ezzel a hírrel kapcsolatban.

Az egyik első, hogy riszpekt Mirkóczki Ádám polgármesternek. Egy gazdasági szervezetet ne a város adománya mentsen már meg, hanem a bevételei – szponzoroktól, rajongóktól. Ha magyarországi adófizető lennék, nem szeretném, ha az adómból bármilyen profi sportot – így a vízilabdát sem – támogatnák. Profi sport = tartsa el magát. Ha nincs rá igény, menjen csődbe. Ennyi, csókolom.

Ráadásul a vízilabdát? Nem vitás, komoly sportteljesítmény. 100+ kilós izomkolosszusok birkóznak a vízben fél nettó órán át, miközben még alternatív akadályversenyen is részt kell venniük: egy méretes bogyót kell egymáshoz passzolniuk, és adott időn belül egy ketrecbe juttatniuk. Ráadásul két fehérruhás, a parton álló ember többé-kevésbé váratlanul és kiszámíthatatlanul rájuk szól, hogy valamit rosszul csináltak. Engem tuti egy percen belül vízbe fojtanának. (Lehet, hogy így is fognak, akik ezt a véleményemet olvassák.)

Két provokatív tény:

  • A vízilabda nem népszerű sport – belinkeltem néhány statisztikát. Az egyikben a világ 62. legnépszerűbb sportjaként rangsorolják különböző mérőszámok alapján. Olyan sportok előzik meg, hogy behalsz: körling, íjászat, díjlovaglás, kabaddi (tudja bárki, mi az a kabaddi? mert nekem halvány segédfogalmam sincs róla), meg még egy csomó másik. Stat még itt és itt
    Mielőtt elkezdenél anyázni, nézz magadba, légyszi: Mikor voltál utoljára olyan vízilabdameccsen, ahol nem valamelyik rokonod, kedvesed játszott? Na ugye!
  • Valahogy olyasmi manapság a vízilabda, hogy néhány ország, ahol népszerű sportban nemigen tudnak különösebb eredményt elérni (nem ér Olaszországgal példálózni!), benn vannak egy szűkkörű klubban, és leosztják egymás között a lapokat. Kívülállóknak nemhogy tilos a belépés, senki más nem akar belépni

Ne értsen senki félre! Amikor a srácok Athénban a szerbek ellen kétgólos hátrányból felállva, 3:0-ás utolsó negyedet produkálva 8-7-re győztek az olimpiai döntőben, megkönnyeztem. Akkor is nagyon büszke voltam a magyarságomra, amikor Pekingben sorozatban harmadjára is győzött a csapat. Viszont nézzünk szembe a tényekkel: sokezren vonultak utcára ünnepelve, amikor a focisták győztek 2-0 ra az EB-n az osztrákok ellen. Aztán a portugálok elleni döntetlenkor is. Mikor váltott ki ilyen érzelmeket a vízilabda? Soha? És ehhez képest a magyar focicsapat semmit nem nyert meg. Nemhogy az említett EB-n, de az elmúlt 50 évben úgy ámblokk sehol, semmit.

Ismét csak a félreértések elkerülése végett: véleményem szerint a profi sportot nem volna szabad államilag (az adófizetők pénzéből, a te pénzedből, a mi pénzünkből) támogatni. A focit sem! Nem ezért fizetik/fizetjük az adót. A profi sportot tartsák el a szurkolók és a szponzorok. Azok, akiket érdekel az a sport. Ha valakit nem érdekel, annak ne kerüljön pénzébe.

Szóval csődbe ment az egri vízilabdaklub. Így jártak. Ügyesebben kellett volna a bevételekkel gazdálkodni. Mert egy gazdasági társaság erről szól: ha a kiadás több, mint a bevétel, a vége csőd lesz.

 

Zárógondolatként: remélem, ez nem csak Viktorék egy újabb húzása, ami szépen beleillik az ellenzéki városvezetések elleni hadjáratba, hanem valamilyen normálisabb jövő kezdete, ahol a pénzedet arra költik, amire igény és szükség van, nem egy hóbortra. Ha a foci is tömegsport lesz Magyarországon, mert senki nem nézi a meccseket? Szuper, jó napot kívánok, üdv a való világban!

Bocs, megint elkalandoztam…

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemetigerzson.blog.hu/api/trackback/id/tr9215682416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása