Egy vidéki fürkész kalandozásai bezzegnémetországban

FelnémetiGerzson

FelnémetiGerzson

Orbán nyert az EU-s költségvetési vitában, vagy nem?

2020. július 27. - FelnémetiGerzson

Persze, hogy nyert. (És vesztett is.) Ugyanis ezek a viták a kompromisszumról szólnak. Egyrészt arról, hogy a franciák és a németek előre megbeszélik, hogy mi lenne egy elfogadható kompromisszum, aztán előállnak valami olyannal, amiből tudnak engedni, végül engednek belőle, és elérik, amit szeretnének.

Ezek ott mindannyian politikusok, és elég kevés a hülye közöttük. Emiatt tudják, hogy mindenki úgy ment oda, hogy nem szeretne „vesztesen” távozni. Viszont az, hogy mi a „vesztes” és mi a „győztes”, elsősorban kommunikáció kérdése. Vagy másképpen: nincsenek se vesztesek, se győztesek, viszont mindenkinek dobnak egy-két koncot, amit otthon be tud úgy állítani, hogy mekkorát kaszált, és milyen nagy király volt. Ugyanígy, mindegyik miniszterelnök ellenzéke elő tudja venni, hogy miért is ment a főnök oda, és hogy mennyire nem kapta azt meg.

Mindez viszont nem számít.

Ami számít, hogy az EU-ban gazdaságilag két erős állam van, a hülyefranciák és a bezzegnémetek. És ők jellemzően elérik, amit akarnak.

Az a remény, hogy majd Orbán Vikit az EU jól megszorongatja és megbuktatja? Na, az hülyeség! Nem fogja. Egyrészt a kis minidiktátor szintén nem hülye. Pontosan tudja, sőt tevőlegesen hozzájárult, hogy az elmúlt 30 évben lassan, de biztosan Magyarország a németek gyarmata lett. Nem papíron, hanem gyakorlatilag. Egy csomó nagy német cégnek van gyára, összeszerelőüzeme kis országunkban, ahol olcsó munkaerő állítja elő az amúgy jellemzően drága termékeket, amit aztán a németek komoly profitért adnak el szerte a világban. Amióta pedig EU van, azóta a vámokkal sem kell ügyeskedni, vacakolni. Viktátor pedig, annak ellenére, hogy otthon szóban ekézi a németeket, Angélát, és a többieket, nagyon vigyáz arra, hogy a német multik Magyarországon megkapják az adókedvezményeket, és jellemzően jó gazdasági környezetben működhessenek.

Csak egy kis durva példa: az euró most kábé 350 forint, egy éve 10%-kal kevesebb volt. Ha egy multi 100 euróért értékesít valamit, amin 10 euró profitja van és aminek tavaly Magyarországon 10 euró volt a bérköltsége, akkor mennyi lesz a bérköltség idén? 9 euró. Vagyis a profit máris nem 10, hanem 11 euró. És mit tett ezért Hans? Semmit. Mit fizet ezért a magyar? 10%-kal magasabb árakat a boltokban előbb-utóbb lényegében mindenért. Jól van, Pistike, leülhetsz!

Persze az, hogy Magyarország német gyarmat lett, nem feltétlenül rossz a magyaroknak. Rövidtávon.

Mert így van munka, amivel magyar körülmények között jól lehet keresni, és a szerencsésebbeknek lehet villogni a cégautóval. No meg ügyeskedni is lehet, lehet munkaerőkölcsönző céget alapítani, hegesztőt kölcsönözni, szürkén fizetni, adót csalni, céget bebuktatni, újat alapítani, mindeközben gazdagságban élni, nagy házban lakni, luxusautóval járni.

És hogy Viktorunk mindeközben itthon sorosozik, libernyákozik, handabandázik, bedönteti a választási ciklus kellős közepén az Indexet, ellopja az EU-s támogatások jelentős részét és hazamegmentőként döngeti a mellét? Ha a magyaroknak ez így jó, akkor így jártak!

Hogy mi lesz 20 év múlva,

amikor a jelenlegi húzóágazatok (autóipar és beszállítóik) lecserélődnek, és kevesebb szükség lesz az olcsó magyar munkaerőre? Viktor, köszöni, jól lesz, a strómanok elég sok pénzt elloptak neki, hogy még az ükunokái is gazdagságban élhessenek. Az ügyeskedők szintén meglesznek. A többiek, akiknek a többsége akkorra nyugdíjaskorú lesz? Na, ők vessenek magukra.

Addig pedig lehet egymást utálni amiatt, hogy ki a Viktor hívő és ki nem.

Csókoltatlak benneteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemetigerzson.blog.hu/api/trackback/id/tr8716079860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása