Egy vidéki fürkész kalandozásai bezzegnémetországban

FelnémetiGerzson

FelnémetiGerzson

Emberek, mi folyik itt Gyöngyösön?

2020. november 03. - FelnémetiGerzson

Ha valakinek nem lenne ismerős a cím, itt van a videó, ahonnan idéztem.

De nyilván nem a videó főszereplőjéről szeretnék írni, és nem is Gyöngyösről, hanem a COVID helyzetről. Ugyanis kicsit be vagyok rezelve. Nézem minden nap a különböző statisztikákat, híreket, bejelentéseket, és egyre inkább aggódok.

Itt, Németországban a következők történnek:

  • Tavasszal - ahogy mindenhol - mindenki meg volt ijedve, lezárások, hómofisz, minden.
  • Aztán május környékén enyhítések, étteremnyitás, később, júliusban már focizni, konditerembe, sőt, bevásárlóközpontba is szabad volt menni
  • Mindeközben az RKI, az itteni „tisztiorvosi szolgálat” kiépített több folyamatos tájékoztatási csatornát, interneten, tévében, átláthatóan, megbízhatóan, ahogy kell. Például kitalálták (lehet, hogy nem ők találták ki, de bevezették), hogy az elmúlt hét átlagában, százezer főre vetítve érdemes a statisztikákat figyelni, mert az ad összehasonlítható adatokat, és döntésnél használható tendenciákat. Például ezekre, a járásokra (!) lebontott statisztikákra gondolok.
  • Sokan visszamentek melózni, cégtől függően próbált visszaállni minden normál módba. Normális cégek továbbra is ragaszkodtak a hómofiszhoz, de a többség nem. Az enyém sem, rosszallóan néztek a kis csapatom tagjaira, amiért csak heti 1-2 napot voltunk benn az irodában. A többségnek ezt nemigen tolerálták. Na mindegy, ez az én „kis buta” cégem (egyszerűen felelőtlenek szerintem, de ezt hagyjuk).
  • Aztán a nemzetközi helyzet fokozódott, jött a fociszezon. A kormány – nagyon ügyesen –, a fent belinkelt statisztikák, tendenciák alapján a járások, városok vezetésére bízta, hogy milyen szigorításokról dönt, példának okádék, a focimeccseket illetően is. Ebből következően a legtöbb Bundesliga meccs zártkapus volt.
  • A nemzetközi helyzet tovább fokozódott, sok járásban már 50 fölött volt 2-3 héten át a „medzsik fertőzésszám” (tudjátok, egy hét átlagában, százezer főre vetítve). Ekkor mondta azt Angéla, hogy nem mehet tovább. Ez volt a múlt héten, tegnaptól újra majdnem teljes lezárás. Nem annyira szigorú, mint tavasszal, de nuku konditerem, nuku focizás, éttermek csak elvitelre főznek, iskolák hibrid online-személyes, kiscsoportos oktatásra álltak át egész novemberre. Egyelőre.
    Itt tartunk most.

Amire összehúztam a szemöldökömet, mint Rúzsa Sándor, az az volt, ami Magyarországon történik:

  • Végre a Telex elkezdett az RKI-hoz hasonló statisztikákat összerakni, megyékre bontva is. Ez nagyon jó. (Szeretem a Telexet, próbálnak semlegesek maradni, eddig megy nekik.)
  • Fordítok statisztikáról magyarra: azok a számok, amikre 50-nél azt mondta Angéla, hogy ez így nem mehet tovább, a magyar megyékben 143 és 352 között alakulnak
  • Még egy fordítás: a WHO statisztikája alapján, a járvány kezdete óta a halottak száma lakosságarányosan (per egymillió fő, a változatosság kedvéért) Magyarországon 202 fő, Németországban 131, Ausztriában 136, stb. A magyar tendencia még aggasztóbb:
    halalozasi_statisztika.PNG
  • Mindezekkel együtt a tiszteletreméltó magyar kormány mit tesz? (Bár Viktor bejelentésre készül ma este.) SEMMIT! Focimeccs? Viseljétek a maszkot emberek! Étterem? Jó étvágyat! Stb.
  • Ja, bocs, tesz valamit: Viktorunk hazudik a rádióban, élő adásban „Nálunk a helyzet még csak istenes, bezzeg nyugaton!” Definiálja már valaki, hogy mi az, hogy istenes?
  • Mindeközben orvosok nyilatkozzák, és magyarázzák el értelmesen, hogy miért van a kórházakban nagy gáz. Nem a lélegeztetőgépek, vagy az elhivatottság hiánya miatt, hanem azért, mert kevés a mozgósítható ember, aki van, az is túlterhelt, illetve most nem segít be a kormány a szervezésbe, amikor kellene. Ja, és most már nem „csak” 30% esély van rá, hogy ha valaki lélegeztetőgépre kerül, akkor meghal, hanem 40-45.

Várakozásom szerint – ne legyen igazam! – Viktor ma este megint bejelent valami fajsúly nélkülit („vajúdtak a hegyek, és egeret szültek”). Fogadjunk? Majd, miután a Fradi lejátszotta a hazai BL-meccseit, jöhetnek a valódi intézkedések. Mennyi ember élete lesz ennek az ára? És köztük mennyi rokonom, ismerősöm? Csak emlékeztetőül, szűkebb hazámban, Egerben a napokban halt meg a COVID miatt Kelemen Csaba és Dr. Hercska Gyula. Nem ismertem őket személyesen, csak a nevüket és azt, hogy tiszteletreméltó emberek voltak.

Hajrá Fradi!

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemetigerzson.blog.hu/api/trackback/id/tr816272878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuzzer 2020.11.03. 20:16:07

Az én blogomban pont manapság próbáltam elmagyarázni néhány retardáltnak (bocs igazi retardáltak), hogy 33 halott 83 millió fős mintán az jobb mint 22 egy 10 millióson. És ezek már "régi" adatok. NEM!!!! Orbán minket megment!!!! Egyébként is mi van Geneve-ben?! Mennyi agyatlan amőba vazze....

FelnémetiGerzson 2020.11.03. 23:17:00

@zuzzer: Cimbi, engem is ez akaszt ki. a sok egybites. Bejött a tippem, a Viktátor szigorított, de csak pont annyira, mint ahogy az UEFA által több, mint egy hónapja meghatározott szabályozásban szerepel. Viszont az otthoni barátaim, rokonaim nem aggódnak, nem háborognak, vígan járnak tovább dolgozni, mert Viktor azt mondta, januárra itt lesz a vakcina. Remélem, azért az amcsiknak lesz annyi agyuk - bár nem erről ismertek -, hogy kirúgják azt a majmot, és Viktorunk elveszít egy barátot

luigisotterogomez 2021.02.13. 16:10:11

Na mivan két farok???a végén még bejön neki:))))))he he he,
süti beállítások módosítása