Egy vidéki fürkész kalandozásai bezzegnémetországban

FelnémetiGerzson

FelnémetiGerzson

Miért mindig mi?

2021. július 13. - FelnémetiGerzson

Az UEFA 3 zárt kapus haza meccsre büntette Magyarországot a rasszista megnyilvánulások miatt. Sok lapban olvastam, hogy ez igazságtalan, és miért adtak ilyen szigorú büntetést, miközben az angolok, románok, lengyelek, …

Barátaim, egyszerű a válasz: Európában mindenkinek tele van a hócipője a magyarokkal, nem szeretnek bennünket. Hogy ez igazságtalan, meg kollektív büntetés? Na ja, igen, az. Viszont ha próbálunk elvonatkoztatni, és megnézni kicsit messzebbről a tényeket, lehet, jobban megértjük, miért mindig mi:

Itt vagyunk Európa szívében, kis ország, satöbbi.
1920, Trianon előtt utoljára 1541-ben voltunk függetlenek. 400 (!!!) évvel korábban. Sőt, 1920-tól is csak 1944-ig (45-ig?), utána 1990-ig megint nem. Ez így már majdnem 450 év. 1541 után jött a török, és a habsburg, majd már csak a habsburg, majd az orosz.
Ennek ellenére szájalunk arról, hogy vissza Erdélyt, a Felvidéket, Vajdaságot, Kárpátalját. Azokat a területeket, amelyek 450 évvel korábban voltak utoljára a mieink.
A románok és a szlovákok nyilván nem szeretnek ezért.
És igen, tudom, hogy a trianoni döntés igazságtalan volt, a Trianon utáni kitelepítések pedig méginkább. És lehetett volna jobban. Sokkal jobban.

Aztán mi történt 1990 után?

Nagy reményekkel és jó esélyekkel indultunk, de nehéz volt, nagy volt a munkanélküliség, ezért behoztunk nagy multi cégeket, mert a meló kellett, a magyar termékek addigi piaca összeomlott, önerőből nem tudtunk talpra állni. A multi cégek pedig kapitalista módjára viselkedtek, és a profit volt náluk a legfontosabb. Lett munkája a magyarnak, de valahogy az életszínvonal nem közeledett annyira a nyugat-európaihoz, mint szerettük volna.
17 éve, az EU-csatlakozás után még több pénz ömlött, ömlik az országba azért, hogy a gazdaság, életszínvonal kicsit jobban felzárkózzon.
Mit tettek ekkor a döntéshozók? Loptak. Lopnak. Abból a pénzből, ami felzárkóztatásra volt/van szánva. (Ők felzárkóztak, az igaz. Sőt!)
És az elmúlt években még mi történt? Elkezdtük büntető-adózni azokat a multikat, akik kihúztak a szarból 20 évvel azelőtt – azért, hogy most már ugyan menjenek innen, hadd vegyük át, amit ők ki/felépítettek. És persze szidtuk az EU-t (igen, ahonnan a lóvé érkezik) teli torokból, hogy bürokratikus, korrupt, és Soros és Gyurcsány.
A multik mennek, de az EU persze türelmes velünk, mert valamennyi lopás (sőt, lehet, hogy mind) bele volt kalkulálva, mint veszteség. De mindeközben a saját fészekbe szarni Nyugat-Európában sem elegáns.
Szeret ezért bennünket bárki az EU-ban? Nem. Senki

Csak azért, hogy biztosra menjünk, mit csinálunk még? Az EU gazdasági/politikai/morális ellenségeivel (na jó, versenytársaival), az oroszokkal, törökökkel, beloruszokkal, kínaiakkal, satöbbi barátkozunk. És nemcsak barátkozunk, hanem be is engedjük őket az EU-ba – együtt fotózkodunk velük, állampolgárságot adunk nekik, megvétózunk egységes EU-állásfoglalásokat velük szemben, idehozzuk (sőt kifizetjük) az egyetemüket, vasútjukat, és így tovább.
Szeret ezért bennünket bárki az EU-ban? Nem. Senki

És most még mivel tetézzük ezt?
Megszavazunk egy olyan törvényt, ami megbélyegez törvényesen élő, tisztességesen dolgozó adófizető embereket. A civilizált országokban ez már régen a rasszizmussal egy kategóriába tartozó dolog. Ráadásul, amikor szólnak, hogy ezt talán nem kéne, visszabeszélünk, hogy nekünk nincs rabszolgatartó múltunk. Mi van? Mintha valaki megkérdezné, „hány óra?”, mi pedig azt válaszoljuk, hogy „a te anyád!”
Szeret ezért bennünket bárki? Már hogy szeretne?
Türelmesek velünk, mint a hülye Mórickával az iskolában, de mindennek van határa.

Folyamatosan pattogunk, mint a nikkelbolha a picike, kleptokrata gazdaságunkkal, a romló színvonalú oktatásunkkal, a leépülő egészségügyi rendszerünkkel, és közben osztjuk az észt, hogy "mi jobban tudjuk", és "mi keményen dolgozunk", és "mi megérdemeljük".

Ezt az arroganciát, idiotizmust hosszú távon nemhogy szeretni nem lehet, de elviselni sem.

Mondhatjuk, hogy Orbán tehet erről, és nem igazságos egész Magyarországot büntetni ezért.

Igen, lehet, hogy Orbán tehet róla.

De Orbánról ki tehet?

Van egy rossz hírem, drága barátaim: mi. Te, én, ők – akik megszavazták, hogy amit ő csinál, az jó, az kell nekünk. Sőt, kétharmad. Még ha te vagy én nem is szavaztuk meg, ilyen a demokrácia. Mi megszavaztuk.

Visszatérve a focimeccsekre: ez már a sokadik alkalom, hogy figyelmeztetnek, sőt büntetnek bennünket. Kitiltottuk örökre a focipályák közeléből is a barmokat? Nem. Lett volna rá lehetőségünk, volt szurkolói kártya, beléptető rendszer, a nézőteret figyelő kamerák? Igen, mindez volt. Mégsem tettük meg, nem tiltottuk ki őket.

Szóval lehet, nem igazságos, hogy nem lehet közönség a magyarországi nemzetek libája meccseken, vagyis az, hogy egy korrupt, összevissza beszélő szervezet, mint az UEFA megbüntet bennünket, és jobban büntet meg, mint másokat. De egy egyszerű dolog történt: az UEFA beállt a sorba, megérezte azt, hogy ha bennünket jobban megbüntet, mint másokat, annak nagyon sokan örülnek.

Viszont a fentieket látva, megérdemeljük. Ha nem tud kultúremberként viselkedni, ha nem tudja kordában tartani a néhány hagymázas idiótát, akkor maradjon otthon a magyar és nézzen tévét.

És ez még semmi, a türelem velünk szemben még mindig tart. Minél előbb szembe tudunk nézni az érkező visszajelzésekkel, annál jobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemetigerzson.blog.hu/api/trackback/id/tr8516626258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása