Egy vidéki fürkész kalandozásai bezzegnémetországban

FelnémetiGerzson

FelnémetiGerzson

Mencseszterciti, Soros, költségvetés

2023. június 14. - FelnémetiGerzson

Sokmindenféle dolog kavarog az agyamban mostanában, sokféle inger ért, úgyhogy ez hosszú lesz.

 

Először is, bajnokok libáját nyert a mencsesztersziti.

Egyrészt ez örömteli, mert szerintem magasan a legjobb csapat nyerte meg a kiírást – mesteri módon  gyalogoltak át az elődöntőben a Real Madridon –, valamint a talán legjobban felkészült edző.

Másrészt. Igen, a másrészt arról szól, hogy ott vannak (van?) az Egyesült Arab Emírségek (UAE).

Az UAE egy olyan ország, ami az elmúlt 40-50 évben gazdagodott meg az olaj miatt a semmiből, ami egy dolog. Lehet úgy is meggazdagodni, hogy beletolnak kemény munkát, van némi szerencséjük, osztán jó napot! Viszont az Emírségek egy lényegében rabszolgatartó királyság, ahol csak a külföldiek dolgoznak – a helyieket akkor is ellátja az állam, ha semmit nem csinálnak –, és amikor a többségük (jellemzően a fizikai melósok) munkába áll, elveszik az útlevelét, nagyon gáz szállásokon alszanak, szarnak az emberi jogokra, satöbbi. Ahogy Katarban is látható volt a focivébé előtt, az emberélet sem számít, amikor haladni kell valamivel, bár a melósokat is megfizetik annyira, hogy tudnak hazaküldeni lóvét a Fülöp Szigeteken maradt családnak. Amikor pedig a céged úgy dönt, hogy nem kellesz már, egy napod van rá, hogy elhagyd az országot. Persze a vezetői pozíciókat nagyon jól megfizetik, és ők luxus körülmények (ottani normál körülmények) között élnek, de az egynapos szabály rájuk is vonatkozik.

Nos, ezek az országok úgy próbálják az elég negatív politikai imidzsüket javítani, hogy a világ píszíbb részén népszerű sportokba invesztálnak mérhetetlen mennyiségű pénzt azért, hogy inkább a sportsikerek jussanak az ember eszébe, amikor Katar / Szaúd-Arábia / az Emirátusok nevét kimondják, nem pedig feldarabolt újságírók, emberi jogok vastagon leszarása, száz meghalt vendégmunkás, környezetszennyezés.

Szóval az emír 15 éve úgy döntött, hogy kellene ezen az imidzsen valamit faragni, biztos megfizetett valamilyen marketinges embereket, akikkel együtt kitalálták:

FOCI

Kerestek egy nagyhangú országban (Anglia) egy szarban lévő klubot (mencsesztersziti), amit megvettek. Beleöntöttek csilliárd dollárokat, felvásárolták a legdrágább focistákat, sportvezetőket, végül edzőket, hagyták őket dolgozni, és 15 év alatt létrejött a semmiből egy világverő focicsapat. A Chelsea is hasonló volt, csak ott egy orosz olajmilliárdos oligarcha próbálta tisztára mosni a pénzét és valamennyire legitimálni az orosz diktatúrát – ebbe mondjuk pont beleszart Putyin a „katonai műveletével”. De a Paris Saint Germain pont ezt az utat próbálja járni (abban katari pénz van), a Newcastle-lel is ez a terv (az pedig szaudi lóvé), de Christiano Ronaldo és Karim Benzema éves 200 millió dolláros fizuja Szaúd-Arábiában is erről szól.

Szóval ezért van ez a nagyon hosszú „másrészt”.

És ezért nem tudok felhőtlenül örülni a City sikerének. Mert az tény, hogy Guardiola – akiről Haaland beépítéséig, a tiki-takától megszabaduláson keresztül a csapatjáték átszervezéséig, majd a Real leveréséig azt gondoltam, hogy csak mákja volt a Barcelonánál, jókor volt jó helyen – a világ egyik legjobb edzője. Az a csapat, amit felépített, tényleg egy CSAPAT – nem a világ legjobb játékosai vannak benne, hanem pont a megfelelő játékosok, akikből egy CSAPAT lesz.

Viszont. Az elmúlt 15 évben az arabok minden követ megmozgattak, loptak, csaltak, hazudtak – konkrétan nem loptak, de az tény, hogy csaltak, hazudtak és törvényt szegtek – csak azért, hogy bekerüljön a vitrinbe egy európai trófea.

És ilyenkor felfordul a gyomrom.

Mert számomra aki törvényt szeg, az köztörvényes bűnöző.

És nem európakupákat kellene lobogtatnia, hanem az ánuszrózsájára vigyáznia a böriben, amikor lehajol szappanért. Mint Orbán és társai: nekem mindegy, „milyen szépen imádkozik az istenkéhez”, mert bűnöző. Imádkozhat. A börtönben. De tisztességes emberek közé ne engedjék már, basszák meg!

Ennyit akartam mondani a mencseszterszitiről.

 

A másik dolog, amiben kinyilatkoztatást szerettem volna tenni egy olyan téma, amiről már írtam. Nem is túl régen. De mivel a nemzetközi helyzet fokozódik, valamint jöttem-mentem mostanában itt is, ott is, közutakon vezettem vagy 5-6 országban elég sokat, orvosnál is voltam, többnél is, mindeközben kishazánkban…

Szóval a téma a nemzeti költségvetés. Ismét.

Az egyik, hogy az orbáncsalád vagyona most már hivatalosan is elérte a százmilliárd forintot.

Százmilliárd

Tudod, az mennyi? Vezessük le:

  • egy tanár havonta (kerekítsünk kurvára felfelé!!) bruttó 500 ezret keres
  • az évente 6 millió
  • ha dolgozik 40 évig (itt lefelé kerekítek, tudom, de nagyságrendileg a végén stimmelni fog), életében keres 240 millió forintot
  • hány évig kellene dolgoznia, hogy 100 milliárdja legyen?
    16 ezer 666 évig, és még egy kicsit
  • tegyük fel, hogy az orbáncsalád minden tagja tanár: az récsellel, tiborccal, orbán apjával, testvéreivel, azok pereputtyával együtt mondjuk 20 tanár
  • ha mind a huszan melóznak, a 100 milliárd összejön 800 év alatt – az Árpádház még köszi, jól volt, akkor elkezdtek tanárkodni, mostanra összejött

Na, ezt ők összehozták 13 év alatt. Papíron. Mert ne felejtsük el, Lölö neve alatt – az is az orbán pénze – ennek sokszorosa megvan már rég. Konkrétan a magyar gazdaság kábé 20%-a az övék. De most már be is merik egy kis részét vallani.

Mindemellett.

Itt van ez a „kis recesszió”, a „majd évvégére egyszámjegyű” (ja!) infláció. Merthogy einstandolták a 10-es évek gazdasági fellendülése alatt az országba ömlő lé nagy részét, és ugyan vannak stadionok, de nincs olyan hazai iparág, amire ilyenkor, amikor baj van, lehetne támaszkodni.

Megoldás?

Egyrészt „Gyurcsány”, „dollárbaloldal”, „Soros”, „az ellenzék nem engedi hogy az EU utalja a pénzt, ami jár nekünk”, másrészt különadók, áremelés, satöbbi. Persze gondosan figyelve arra, nehogy a saját vagy haverok cégeire is különadókat vessenek ki. Hol van a „ne velünk fizettessék meg”?

Most ki fizet, tessék mondani?

Mindeközben az utak állapota egyre szarabb, az egészségügy döglődik, az oktatás megfeküdt. Nem a magán-egészségügyről, magán-oktatásról, és a fideszes falvak tükörsima útjairól beszélek, hanem a KÖZ-egészségügyről, KÖZ-oktatásról, KÖZ-utakról. Mert jusson eszünkbe, mi is az állam fő szerepe? Az, hogy az emberektől beszedett pénzt (lásd: adó) ezeknek a KÖZ-feladatoknak az ellátására fordítsák (nem arra, például, hogy százmilliárdokból menjen az agymosás – a tévén, plakátokon, rádióban / ja, ennek a normál országokban folyó megfelelője a KÖZ-tájékoztatás).

Ez nem sikerül, de mivel keményen dolgoztak, már bevallva is összejött nekik százmilliárd, a rohadt édesanyjukat! Emellett persze folyamatosan költenek pénztemető, soha meg nem térülő dolgokra. Atlétikai vébé, Forma-1, foci akadémiák, tízezer Nemzeti Sport vásárlása minden nap, … És mi is az összefüggés a mencsesztersziti és e között? Hát az, hogy

orbánék ugyanúgy a saját diktatúrájuk legitimmé tételére használják a sportot, mint az arab diktatúrák.

Én nem értem, hogy ez a köztörvényes bűnöző hogy lehet miniszterelnök (most hagyjuk a többi kormánytagot), és hogy létezhet még mindig olyan magyar ember, aki beszopja a „Gyurcsány-Soros-Brüsszel” dumát, vagy azt gondolja, hogy „más se lenne jobb”. Lószart nem. Bárki jobb lenne, bárkik jobbak lennének, akik nem bűnözők.

 

Az utolsó téma mi más, ki más, mint Gyuribácsi. A Soros.

92 évesen átadja a milliárdjai (dollárban!) kezelését az egyik fiának, Alexnek. Egyrészt ki nem szarja le?

Másrészt. Mert itt is van egy másrészt.

orbán mit csinál? Készíti elő a terepet arra, hogy most már az Alexet lehessen utálni. Nyilván, amíg az öreg él, addig „ő mozgatja a háttérből a szálakat” – már zakatol rogántóni gépezete, készülnek a molinók. Jut eszembe, arra már senki nem emlékszik, hogy orbán miért beszél olyan jól angolul? Merthogy ez volt a Karácsony ellen orbánék egyik muníciója a polgármester választáskor, hogy „némmá, há még angolul se beszél” (mellesleg Tarlós angoltudásáról mindmáig nem tudunk semmit). Szóval orbán azért beszél ennyire jól angolul, mert Soros ösztöndíjjal tanult Oxfordban.

Soros fizette neki az iskolát, kosztot, kvártélyt.

Akkor nem volt büdös a pénze. (Ja, meg még akkor nem volt orbánnak százmilliárdja.) Pedig Soros alapítványai akkor is civil szervezeteket támogattak. Csak éppen akkor azok a civil szervezetek (NGO-k, non-governmental organization, „nem kormányzati szervezet” = nem kormányzati, vagyis civil) az ifjú orbán hasznára voltak, aki akkor még hitt a demokráciában. Most, hogy az autokráciában, diktatúrában hisz, nem a demokráciában, persze ezek a szervezetek az ellenségei lettek.

Van sok ilyen NGO, nemcsak Sorosék támogatnak ilyeneket, de mennyivel könnyebb azt mondani a magyarnak hogy „soros”, mint azt, hogy nem hiszünk a „Save the Children” („Mentsük meg a gyerekeket” – a világ legnagyobb NGO-ja) céljaiban.

Csak azok kedvéért, akiknek a gépén nem működik a gúgli, mik is ezek az ellenségek, mik a legnagyobb NGO-k?

  1. Mentsük meg a gyerekeket
    (ja, nem a meleg propagandától, hanem az éhenhalástól)
  2. Oxfam – szegénység ellen szervezet
  3. Orvosok határok nélkül
  4. BRAC – szociális fejlesztés, katasztrófa kockázat-csökkentés, stb
  5. World Vision – szegénység, oktatás, gyermekvédelem, stb
  6. Nemzetközi mentőbizottság – humanitárius katasztrófák után segít a túlélőknek

Baszki, ezek tényleg ellenségek, be kéne mind tiltani.

Szóval vannak ezek a képzelt ellenségek, és mennyivel jobb ezeket utálni, mint olyan kellemetlen kérdésekkel szembenézni, hogy

„nagyhasú, hova lett a pénzünk, amit rád bíztunk, hogy KÖZ-szolgáltatások fejlesztésére költsd, hogy a bőr hűljön rád?”

A bejegyzés trackback címe:

https://felnemetigerzson.blog.hu/api/trackback/id/tr8918146136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása